Optimal næringsstofhåndtering i husdyrgødning via biogasfællesanlæg
Biogasfællesanlæg er et vigtigt element i mulighederne for at omfordele næringsstoffer i et lokalområde og dermed udnytte dem maksimalt. Det gælder både landbrugets ”egne” næringsstoffer primært i form af husdyrgødning, men også næringsstoffer i form af samfundets restprodukter fra f.eks. fødevareindustri og husholdninger. Denne rolle kan der komme yderligere interesse for, hvis der i fremtiden kommer nye krav til udnyttelsen af fosfor, herunder maksimumgrænser for udbragt fosformængde pr. ha.
Det er formålet med projektet at sætte fornyet fokus på denne rolle for biogasfællesanlæggene og opstille operationelle modeller for, hvordan omfordelingen af næringsstoffer kan optimeres, herunder hvordan biogasanlæggene kan ”designe” sammensætningen af den afgassede biomasse, så den passer optimalt til den enkelte modtager. Gylleseparering på gårdene og på biogasanlægget er et vigtigt redskab, men der vil også blive sat fokus på en simpel naturlig sedimentation som metode til at opnå fraktioner af den afgassede biomasse med forskellig sammensætning og anvendelsesmuligheder.
Biogasanlæg har generelt fokus på at anvende biomasser med et højt tørstofindhold for at øge biogasproduktionen. I disse år er der meget opmærksomhed om anvendelsen af bl.a. dybstrøelse, halm og græs fra naturarealer. Det må forventes, at hvis man anvender en høj andel af disse biomasser, så vil tørstofindholdet i den afgassede biomasse være højere end hidtil. Derfor kan det forventes, at ammoniakfordampningen fra overfladeudbragt biomasse vil stige, og derved falder udnyttelsen af kvælstof. Projektet har derfor tillige til formål at bidrage til afklaring af disse forhold og dermed nuancere de nuværende anbefalinger om kvælstofudnyttelsen i afgasset biomasse.